تلاش محققان پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی واحد شهید بهشتی برای بررسی علل ترش شدگی میادین نفتی سیری و دنا در خلیج فارس

طرح پژوهشی”بررسی علل ترش شدن نفت مخزن سروک میادین سیری D و C و ارائه راهکار به منظور رفع آن”توسط محققان گروه توسعه میادین نفت و گاز پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی و با کارفرمایی شرکت نفت فلات قاره ایران انجام می شود.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی واحد شهید بهشتی،دکتر میرزایی رییس پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی در خصوص این طرح پژوهشی گفت: به طور کلی، توسعه میادین هیدروکربوری هزینه زیادی دارد و نیاز است تا داده‎های زمین شناسی و ژئوشیمی مخزن با هم ترکیب و ارزیابی شوند تا از هزینه‎های اضافی جلوگیری گردد. سولفید هیدروژن یک ترکیب غیرمطلوب در مخازن هیدروکربوری (گاز و نفت) به‌شمار می‌رود که نه تنها سهم اقتصادی هیدروکربن‌های با ارزش مخازن را کم می‌کند بلکه دارای اثرات سمی است و باعث خوردگی تجهیزات بهره‌برداری می‌شود. سولفید هیدروژن هرچند قابل اشتعال است، اما عمل احتراق سوخت‌های هیدروکربنی را نامطلوب می‌سازد و در ضمن در اثر سوختن، انواع اکسیدهای سولفور را تولید می‌کند که از لحاظ زیست محیطی اثرات منفی در پی دارد.

وی در ادامه با اشاره به همکاری یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه لورن فرانسه در این پروژه ،افزود: ترش شدن مخزن به پدیده ای گفته می شود که میزان H2S در هیدروکربن های تولیدی افزایش پیدا میکند. گاز H2S به همراه رسوب این ماده خاصیت خورندگی دارد و باعث خوردگی تاسیسات و تجهیزات میادین نفتی می شود.

این تیم تحقیقاتی بر آن است که علت تشکیل این گاز در میدان و ترش شدن هیدروکربن را پیدا کنند و در مرحله بعد به چگونگی جلوگیری تولید این گاز در میدان بپردازد